duminică, 17 mai 2009

CE ESTE CEL MAI DE PRET OMULUI ?

Ce zici acum, tu care cugeti la aceste adevaruri , sunt doua trepte de incredintare spirituala sau pamanteana. Care dintre acestia doi crezi ca are dreptul sa te biruie si sa te stapaneasca: lumea sau Hristos, care a biruit lumea? Lumea te impinge sa cauti mai intai bunurile pamantesti si sa le socoti de mare pret.

Hristos, cu pilda vietii si cu invatatura, te indeamna sa cauti mai intai Imparatia lui Dumnezeu si sa dispretuiesti ca pe niste gunoi toate bunurile pamantesti: "Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui" (Matei 6,33), ba chiar te sfatuieste sa te lipsesti de aceste bunuri, fie in parte, dandu-le milostenie saracilor, fie in intregime, parasind toate pentru viata calugareasca, agonisindu-ti astfel o comoara in Rai: "Vinde cele ce ai si da-le saracilor si vei avea comoara in Cer si vino de-mi urmeaza" (Matei 19,21). Si iarasi: "Oricare dintre voi, care nu se leapada de tot ce are nu-mi poate fi ucenic" (Luca 14,33).


Deci tu, si ca ucenic al lui Hristos si ca un om intelept si luator aminte se cade sa asculti ceea ce-ti spune Hristos si nu ceea ce zice lumea si nu numai sa asculti ci sa si implinesti cu fapte. Pentru ca nu auzitorii legii sunt drepti inaintea lui Dumnezeu, ci cei ce implinesc legea se vor indrepta (Rom.2, 13). Este adevarat ca, fiind simplu crestin nu esti obligat sa fii fara avere si cu totul sarac, ci numai sa pretuiesti asa de putin avutiile, incat pentru ele sa nu calci niciodata o porunca a lui Durnnezeu; si asa de sloboda sa-ti fie inima de ele ca si cum nu le-ai avea si nu numai sa le intrebuintezi in scopuri bune, ci nici sa nu le intrebuintezi rau, adica sa nu le risipesti in lucruri desarte si pieritoare si peste nevoile tale, dupa cum zice Ap.Pavel:


"Ca cei ce se folosesc de lumea aceasta, sa fie ca si cum nu s-ar folosi, ea trece chipul lumii acesteia" (I Cor. 7,30). In aceasta privinta sfatuieste-te cu Prea Sfantul Prunc Iisus si rusineaza-te inaintea Lui, ca pana acum ai cinstit si iubit asa de mult bogatiile, pe care El le-a dispretuit atat, si invers, cum de ai dispretuit si urat saracia si simplitatea pe care EI asa de mult le-a iubit. Cere iertare pentru toate relele savarsite fie pentru ca sa castigi bogatie si bunuri pamantesti fie folosindu-te de ele, si roaga-L sa-ti dea har ca dupa cum El, bogat fiind, S-a facut sarac din dragoste pentru tine, asa si tu sa devii sarac din dragoste pentru El, imbogatindu-te de dumnezeirea Lui:


"Cunoaste-ti Harul Domnului nostru Iisus Hristos, care - bogat fiind, a saracit pentru voi, ca voi sa va imbogatiti cu saracia Lui" (II Cor, 8,9). Pe langa acestea mai roaga-L sa nu te mai lase sa fii inselat de lume ca, fie de ai bogatie, fie de esti sarac din dragoste pentru EI, sa nu o mai folosesti in alt scop decat numai pentru dobandirea fericirii vesnice, precum este scris: "Rascumpararea sufletului pentru un barbat este bogatia lui" (Prov. 13,8).

Niciun comentariu: