duminică, 3 mai 2009

ADEVARUL SI CREDINTA

Adevarul se descopera in Fiul lui Dumnezeu. Acest lucru nu l-a putut pricepe Pilat, cum nu-l inteleg foarte multi oameni (chiar declarati crestini…) si a pus intrebarea: “Ce este Adevarul?” (Ioan 18/38). Este intrebarea necredinciosului, a aceluia ce nu-l accepta pe Domnul Isus in viata sa si care nu poate intelege Planul lui Dumnezeu de mantuire. Biblia ne spune ca Adevarul lui Dumnezeu se descopera in iertarea greselilor (Rom. 3/25-26).
Prin Adevar, se intelege eliberarea de puterea pacatelor. Adevarul este puterea care invinge condamnarea. Domnul Isus S-a numit Adevarul. Si El, desigur, este Puterea care-l izbaveste pe pacatos, prin jertfa de pe Calvar. Adevarul este puterea lui Dumnezeu, este forta care duce la eliberarea de condamnare si moarte.
Deseori, se confunda notiunea de adevar cu cea de dreptate. Dreptatea deriva din dorinta de a-l judeca pe vinovat si a-l salva pe nevinovat. Adevarul, insa, deriva din dorinta nevinovatului de a lua asupra sa vina celui vinovat si de a darui acestuia eliberare. Domnul Isus, Adevarul Divin, fiind bogat in indurare, a luat asupra Sa datoriile celor gresiti si le-a platit pe Golgota. De la pacatosi, se asteapta doar credinta, recunoasterea acestui sacrificiu extraordinar…
Se pare ca nu este nimic mai usor decat sa crezi in Adevarul lui Dumnezeu, in bunatatea Lui Sfanta si sa fii eliberat de toata vina.
Noi putem vorbi despre Adevar, ca despre ceva abstract si impersonal. In realitate, noi trebuie sa vedem in Adevar o inima jertfitoare, care ne vorbeste despre dragostea lui Dumnezeu pentru noi… Adevarul care se manifesta in actiune se numeste Har. Daca Adevarul il luam drept cauza, atunci Harul va fi rezultatul lui… Prin intrarea omului in Harul lui Dumnezeu, renaste in el dorinta spre viata vesnica - “pentru ca, dupa cum pacatul a stapanit dand moartea, tot asa si Harul sa stapaneasca dand neprihanirea, ca sa dea viata vesnica, prin Isus Cristos, Domnul nostru” (Romani 5/21).
Izvorul Adevarului este Dumnezeu. Adevarul acesta, insa, se descopera si in acel om care s-a nascut din Dumnezeu. Domnul Isus ne spune ca “Dumnezeu este Duh; si cine se inchina Lui trebuie sa I se inchine in Duh si in Adevar (Ioan 4/24).
Credinciosii trebuie sa se inchine in Duhul “nasterii din nou” si in acel Adevar, care S-a descoperit in ei, ca rezultat al acestei nasteri… Prin “nasterea din nou” (renasterea spirituala prin credinta in Mantuitorul), Dumnezeu incepe sa se descopere in credinciosi si Adevarul Lui le umple sufletul si intreaga lor fiinta, producand schimbari, care, din ce in ce mai mult, ii fac sa se asemene cu Mantuitorul lor: Domnul Isus Cristos.
Adevarul nu este ceva rupt de starea sufleteasca a credinciosului, ci este chintesenta “omului nou”, creat de Dumnezeu. Cuvantul lui Dumnezeu este Adevarul. Apostolul Iacov ne spune ca “El, de buna voia Lui, ne-a nascut prin Cuvantul Adevarului, ca sa fim un fel de parga a fapturii Lui” (Iacov 1/18).
Adevarul este recunoscut nu prin ratiune, ci prin descoperirea lui Dumnezeu in credinciosi. Adevarul este afirmarea dragostei lui Dumnezeu in noi. Si de aici, se desprinde importanta cunoasterii si ancorarea in Adevarul Divin si pastrarea descoperirii Lui in curatie de inima si in sfintenie, pentru a avea parte de viata vesnica, prin credinta in Mantuitorul Isus, care ne-a spus ca El este “Calea, Adevarul si Viata”.
Crestini romani, iubiti Adevarul, fugiti de minciuni si de vorbele “goale”, fiti sfinti, dupa cum si Mantuitorul nostru este sfant! Traiti bine si crestineste: in credinta, bucurie si fericire, avand sufletele sudate in Ancora Adevarului Divin!...

Niciun comentariu: