vineri, 14 august 2009

Intrebare de Divort

Intrebare: Sunt divortat. Conform Bibliei, ma pot re-casatori?
Raspuns: Adesea avem de-a face cu intrebari precum: “Am divortat din motivul acesta si acesta.

Ma pot re-casatori?” - sau – “Am divortat de doua ori—primul divort a fost cauzat de adulterul partenerului de viata, iar cel de-al doilea de nepotrivire. Ma intalnesc cu o persoana care a divortat de trei ori – prima data din nepotrivire, a doua oara pentru ca persoana respectiva a savarsit adulter si a treia oara pentru ca partenerul de viata a savarsit adulter. Ne putem casatori?”
***
Astfel de intrebari sunt foarte grele, pentru ca Biblia nu intra in detalii atat de mari in ceea ce priveste motivele pentru care o persoana poate sau nu poate sa se re-casatoreasca dupa un divort.Ceea ce stim cu siguranta este faptul ca Dumnezeu uraste divortul (Maleahi 2:16). Planul lui Dumnezeu pentru un cuplu casatorit este acela de a ramane astfel atata timp cat sotul si sotia sunt in viata (Geneza 2:24; Matei 19:6). Singurul motiv pentru care este permisa re-casatorirea dupa un divort este cel al adulterului (Matei 19:9) – si chiar si acest motiv este dezbatut aprig printre crestini. O alta posibilitate este aceea data de situatia cand partenerul necredincios isi paraseste partenerul credincios (1 Corinteni 7:12-15).

***
Acest pasaj biblic, totusi, nu se adreseaza in mod specific problemei re-casatoririi, ci mai degraba el incurajeaza pastrarea casatoriei. Pentru unii, abuzul fizic, sexual sau emotional ar trebui sa constituie cauze suficiente pentru divort si posibil pentru re-casatorire. Totusi, Biblia nu invata acest lucru in mod specfic.

In legatura cu aceasta problema, doua lucruri ne sunt cunoscute cu siguranta. (1) Din nou, Dumnezeu uraste divortul (Maleahi 2:16). (2) Dumnezeu este plin de mila si iertator. Fiecare divort este rezultatul pacatului, indiferent daca sotul, sotia sau amandoi au cauzat divortul. Iarta Dumnezeu divortul? Da! Pentru ca divortul nu este mai putin de iertat decat orice alt pacat. Iertarea tuturor pacatelor este primita prin pocainta si credinta in Iisus Hristos (Matei 26:28; Efeseni 1:7).

***
Daca Dumnezeu iarta pacatul divortului, inseamna asta ca ti se da mana libera sa te recasatoresti? Nu in mod necesar. Uneori Dumnezeu cheama oameni la a ramane necasatoriti (1 Corinteni 7:7-8). A ramane necasatorit(a) nu trebuie niciodata vazut ca un blestem sau ca o pedeapsa, ci mai degraba ca pe o oportunitate de a-L sluji pe Dumnezeu cu toata inima (1 Corinteni 7:32-36). Cuvantul lui Dumnezeu ne spune, totusi, ca este mai bine sa ne casatorim decat sa ardem in dorinte (1 Corinteni 7:9). Probabil ca uneori acest principiu se aplica si la re-casatorire dupa un divort.Asadar, poti sau trebuie sa te re-casatoresti? Nu pot raspunde la aceasta intrebare.

***
Raspunsul sta in problema care se gaseste la tine, la posibilul viitor partener de viata, dar, cel mai important, la Dumnezeu. Singurul sfat pe care il pot da este sa ma rog lui Dumnezue pentru a-ti da intelepciune in ceea ce ai de facut (Iacov 1:5). Trebuie sa te rogi avand inima deschisa si sa Ii ceri lui Dumnezeu sa iti dea voia lui in inima ta (Psalmul 37:4). Cauta voia lui Dumnezeu (Proverbe 3:5-6) si urmeaza intocmai sfatul Sau. Iar cel mai bun sfat care il putem da este sa eviti despartirea.